Sam Stern is twintig jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De Assenaar wil onderduiken, maar wordt naar kamp Westerbork gebracht.

Stern zit 2,5 jaar gevangen, maar overleeft de oorlog. Zijn familie wordt afgevoerd en keert niet terug. In deze podcast vertelt Stern over het lot van zijn familie, de situatie in kamp Westerbork en over hoe hij de oorlog overleefde.

Nadat Stern één dag gevangen zit in werkkamp Ruinen, wordt hij op 18 augustus 1942 afgevoerd naar Westerbork. Hij komt in de schoonmaakploeg terecht en maakt onder meer huisjes, barakken en latrines schoon. Later werkt hij als broeder in het kampziekenhuis.

"Het ergste waren de momenten wanneer de barakken-führer 's nachts, voordat de trein vertrok de lijsten ging opnoemen met namen, dat ging alfabetisch. Dan was je vreselijk in nood of je naam zou worden opgeroepen. De mensen waren panisch, dat was een vreselijke zaak." - Sam Stern, kamp-overlevende

In 1995 interviewde Radio Drenthe-medewerker Egbert van der Veen Sam Stern. In dat jaar stond de omroep uitgebreid stil bij de toen 50-jarige herdenking van de bevrijding. Beiden zijn inmiddels niet meer in leven, maar in deze Drenthe Toen-podcast hoor je het hele gesprek. Luister ook zondag 23 februari van 14.00-16.00 uur naar Drenthe Toen op Radio Drenthe.

Abonneer je op de podcast van Drenthe Toen

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

| iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |