Zangers Roxeanne Hazes komt op 5 mei naar het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden, als landelijk Ambassadeur van de Vrijheid. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekend gemaakt. Zij is één van de vier ambassadeurs. 

Sinds 1991 treden er op Bevrijdingsfestivals Ambassadeurs van de Vrijheid op. Zij reizen met een helikopter bij de veertien landelijke festivals langs en brengen daar een speciale muzikale boodschap.

Dat er dit jaar vier ambassadeurs zijn, in plaats van drie, is vanwege de feestelijkheden rondom 75 jaar bevrijding. Naast Roxeanne Hazes gaat het om rapper Snelle & de Lieve Jongens-band, dj's Lucas & Steve en dj-trio Kriss Kross Amsterdam. Er komt ook een Friese ambassadeur van de vrijheid, maar wie dat wordt, is nog niet bekend.

Persoonlijk

In de aanloop naar Bevrijdingsdag delen de Ambassadeurs van de Vrijheid persoonlijke verhalen over vrijheid en onvrijheid. Zo vertelt Roxeanne over haar Joodse oma, van wie een groot deel van de familie in de oorlog is vermoord.

"Ik wilde alles over de oorlog weten, maar het maakte me tegelijkertijd ook verdrietig. Nu ik zelf moeder ben, krijgen oorlog en vrijheid weer een andere betekenis voor me", zegt ze.