Oorlog zorgt voor stromen vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken. In de Tweede Wereldoorlog was dat niet anders. In Nederland waren veel binnenlandse vluchtelingen. Meest bekend zijn de hongervluchtelingen uit de grote steden. Tienduizenden vluchtten onder barre omstandigheden naar Overijssel om aan de hongersnood te ontkomen.

De barre winter van 1944-1945 kende geen genade. Een grote schaarste aan voedsel en brandstof leidde in de steden van West-Nederland tot een hongersnood. Minstens twintigduizend mensen stierven door honger en kou. Hongerlijdende westerlingen die nog voldoende kracht hadden, probeerden naar Oost-Nederland te vluchten, in de hoop daar voedsel te vinden. De tocht was zwaar en zat vol gevaar. Dat weet Ria van Kessel maar al te goed. Op vijftienjarige leeftijd ondernam zij die tocht met haar zus naar Almelo.

Lees hier het uitgebreide artikel: http://verhalen.rtvoost.nl/vluchtelingen

De gastvrijheid van het gezin waar Ria terechtkomt, heeft een diepe indruk op haar gemaakt. Boerderijgezinnen vingen soms maandenlang Westerlingen op, onder wie veel kinderen. Ria van Dijk uit Wijhe kan zich dat nog helder voor de geest halen. Haar familie gaf onderdak aan tientallen mensen. Sommige verhalen die zij meebrachten staan nog steeds op het netvlies van Ria gebrand.

 Bekijk hier de mini-documentaire (14) over 'vluchtelingen'.