De Tweede Wereldoorlog bracht veel mensen in beweging: soldaten, evacués, onderduikers, vluchtelingen. Het waren vaak jonge mensen; niet vies van een avontuurtje. Uit de vele romances zijn heel wat kinderen geboren. Maar het maakte nogal uit of de vader bijvoorbeeld een Duitser of Canadees was. 

Van 1 tot en met 17 april 2020 treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting. De mini-documentaires zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen en vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op 17 verschillende manieren. De productie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.

Oorlogsromances 

Truus ter Laak uit Overdinkel krijgt tijdens de oorlog een relatie en een kind met een soldaat die vecht voor de Duitsers. Een negentienjarige Oostenrijkse Wehrmacht-soldaat. Omdat Truus zwanger is van het kind van een vijandige soldaat kan ze niet in het ziekenhuis bevallen. Ze komt uiteindelijk terecht op een hooizolder in Losser waar Frans Schmölzer geboren wordt.

 Lees hier het uitgebreide artikel: http://verhalen.rtvoost.nl/kind-van-de-vijand

Frans Schmölzer heeft altijd wat moeite gehad met zijn achternaam, maar een poging om deze te veranderen wordt door zijn vader verhinderd. “Heel vreemd”, vertelt hij. “Aan de ene kant toont hij geen interesse in mij, maar toch moest ik de naam Schmölzer blijven dragen van hem.” 

Bekijk hier de mini-documentaire (2) over 'oorlogsromances'.