In het Fries Museum in Leeuwarden zijn maandagmiddag 20 april twee oorlogsvoertuigen naar binnen gereden. Het gaat om een jeep en een Dodge. Het museum is officieel dicht vanwege de coronacrisis, maar er wordt wel hard gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling, waar de twee auto's onderdeel van zijn: Oog in oog met oorlog

Jorrit Volkers is de eigenaar van de beide wagens, die maandagmiddag met een grote truck het museum worden ingereden. "Deze jeep is in de oorlog met de Canadezen naar de provincie gekomen, daarna stond het een hele poos in een museum. Dat heb ik opgekocht met een vriend van mij. De jeep was er slecht aan toe, maar hij is opgeknapt en het is écht een originele. Dat vinden wij leuk. De Dodge is gemaakt in Canada. Dat zijn zeer eigenzinnige mensen, de wagen is smaller gemaakt, hij kan in een glider door de lucht worden vervoerd en hij kon door het water."

Het is nog een flinke klus om de wagens in het museum te krijgen. "De lift was niet sterk genoeg voor de Dodge. Wij zullen het nu op een dieplader doen, die rijden we naar binnen toe en dan in de grote lift. Die kan het wel hebben. Maar wat improviseren hoort er ook bij," lacht Volkers.

Herdenken

Volkers had zich voorbereid op een mooie herdenking dit jaar, maar vanwege het coronavirus loopt het allemaal anders. "In 2015 hadden we hier nog 18 Canadese veteranen, in 2018 nog 6. Nu hadden we ook 6 verwacht, en zo'n 120.000 mensen in de stad op 5 mei. Dat moet nu volgend jaar maar."

Luister naar een gesprek met eigenaar Jorrit Volkers: 

Museumdirecteur Kris Callens is zeer blij met de oorlogswagens. "Er is hier in Fryslân een mooie collectie van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Daar kunnen we nu mooi gebruik van maken. De tweede verdieping bestaat nu uit de vaste presentatie van het Fries Verzetsmuseum aan de ene kant en deze tijdelijke tentoonstelling Oog in oog met de Oorlog aan de andere kant. Het laat de impact van de oorlog zien. Te beginnen met de inval in 1940 en het eindigt met de bevrijding in 1945. Er zijn vooral foto's en films te zijn, ook een paar die recent ontdekt zijn en die hier voor het eerst worden getoond."

23.000 kijkers in een paar dagen

De tentoonstelling is opgezet vanwege 75 jaar vrijheid, maar vanwege het coronavirus is het nu eerst digitaal. En dat blijkt een groot succes. "De tentoonstelling was al online op Facebook te zien. Dat heeft ons aangenaam verrast: 23.000 kijkers tot nu toe op 4-5 dagen tijd. We hopen dat nog veel meer mensen het gaan bekijken. En natuurlijk dat we binnenkort weer een beetje open kunnen gaan. In deze tentoonstelling is het relatief eenvoudig om genoeg afstand te houden, maar dat moet natuurlijk ook bij de garderobe, toiletten, ingang."

Plan om weer te openen ligt klaar

Callens hoopt de deuren van het museum weer vlug te openen. "Er is een plan waar we volop mee bezig zijn, maar de randvoorwaarde is wel dat er een nationaal beleid is dat zoiets toestaat. Dinsdag komt er een belangrijke persconferentie, dan hopen we een beetje te weten hoe de hazen gaan lopen en dat de museum nog een aantal maanden is te zien. Want er komt ook weer een nieuwe tentoonstelling in oktober: Haute Bordure."

Directeur Kris Callens van het Fries Museum: