Op 9 maart 1943 werd het Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim in de stad Groningen door de bezetter ontruimd. De bewoners en personeelsleden werden afgevoerd, en via Westerbork gedeporteerd naar Sobibor.

Zondag 1 september 2019 werd ter nagedachtenis een gedenksteen onthuld.

'Weggevoerd en vermoord'

Het pand aan de Schoolholm werd in 1899 door de stichting Beth Zekenim (Huis voor Ouderen) in gebruik genomen. 'Elk jaar emotioneert de herdenking mij weer', vertelt voorzitter Frits Grunewald van de Joodse Gemeente Groningen.

'De bewoners van dit bejaardentehuis zijn weggevoerd en vermoord, een verhaal waar nooit echt veel aandacht aan is besteed is.'

De onthulling van de gedenksteen (Foto: Peter Steinfort/RTV Noord) 

Volgens getuigen stonden de bejaarden destijds in hun bed op het Zuiderdiep, in afwachting van de vrachtwagens en bussen waarmee ze werden afgevoerd.

'Aandacht en waardering'

'Deze mensen hebben nu een gedenksteen met hun namen erop', aldus Grunewald. 'Aandacht en waardering voor de mensen die geen graf hebben en er niet meer zijn.'

Tijdens de bezetting werd de Hitlerjugend en de Arbeitseinzatz ondergebracht in het gebouw. Na de bevrijding in '45 werden er onder andere Joodse Groningers opgevangen die de oorlog hadden overleefd.

Initiatief

Het pand is tegenwoordig eigendom van Joop Woldring uit Groningen. Het initiatief voor de gedenksteen komt uit zijn koker. 'De steen is ontworpen om nooit meer te vergeten wat er zich hier heeft afgespeeld.'

Kunstenares Olga Wiese (Foto: Peter Steinfort/RTV Noord) 

De gedenksteen is trouwens ontworpen door beeldend kunstenaar Olga Wiese, die zelf meer dan twintig jaar in het gebouw gewoond en gewerkt heeft. Tegenwoordig wonen er studenten in het pand aan de Schoolholm 26.