De begraafplaats voor Sovjetmilitairen in Leusden is in de prijzen gevallen. Stichting Sovjet Ereveld heeft de Gouden Terebinth en duizend euro prijzengeld gekregen.

Op het veld bij begraafplaats Rusthof liggen 865 soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld of omgebracht. Initiatiefnemer en directeur Remco Reiding zet zich met zijn stichting in om de herinnering aan hen levend te houden, onderzoek te doen en de jeugd bij de geschiedenis van het ereveld te betrekken. Hij wil het gewonnen bedrag besteden aan grafbezoeken door familieleden van de soldaten en een ontmoeting tussen de nabestaanden en belangstellenden.

Terebinth is een organisatie die vrijwilligers van begraafplaatsen in Nederland ondersteunt. De Gouden Terebinth is een wisseltrofee die elke twee jaar wordt uitgereikt. De viering van 75 jaar bevrijding in Nederland was voor de jury een extra argument om de prijs toe te kennen aan een initiatief dat zich richt op oorlogsslachtoffers.

De verliezend finalisten - stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Nederlandse Stichting tot Behoud van de Graftrommel in Veenhuizen - kregen elk een cheque van 250 euro.