21 staalplaten moeten vanaf volgend jaar een blijvende herinnering vormen aan het 'Knoalster Achterhuus'. Het monument komt te staan op de plek waar Willem en Hindertje Drenth tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers verborgen hielden.

Stichting Drenth Monument heeft daarvoor de benodigde vergunning op zak, tot blijdschap van bestuurslid Jaap Duit.

'In Stadskanaal herinnert op dit moment helemaal niets aan deze gebeurtenis. Daar willen wij verandering in brengen. Het monument komt aan de Krommewijk, feitelijk in de achtertuin van waar vroeger het huis stond.'

Bladzijde uit boek

Kunstenaarsduo Bernard Winkel en Leo Kaldenbach tekende voor het ontwerp van het monument. Duit omschrijft het als 'vrij abstract'.

'Er komen 21 staalplaten ter nagedachtenis aan de mensen die in het huisje gewoond hebben: 16 onderduikers, waarvan 13 van Joodse afkomst, de vier familieleden zelf en een in de oorlog verwekt kind.'

Picknicktafel

Het monument wordt 21 meter lang en 2 meter 10 breed. De staalplaten zijn licht gebogen zodat ze een bladzijde uit een boek symboliseren.

De picknicktafel die momenteel op de beoogde locatie staat, wordt bij de plaatsing van het monument vervangen voor een nieuw exemplaar. Daar worden de namen van de 21 personen vermeld op een tekstbord.

'Je hebt toch zeker wel ja gezegd?'

Bij het bankje lezen bezoekers straks ook een opvallende uitspraak: 'Je hebt toch zeker wel ja gezegd?', staat er geschreven. Duit legt uit waar die vraag zijn oorsprong vindt.

'In 1942 werd Willem Drent aangesproken door een jonge slagersbediende. De jongen had een oproep gekregen voor Kamp Westerbork, maar had al snel door dat hem dat de kop zou kosten. Hij kende Willem en vroeg hem om een schuilplaats. Bij thuiskomt vertelde Willem het verhaal aan zijn vrouw. De eerste reactie van Hindertje was: 'je hebt toch zeker wel ja gezegd?'

Kosten bijna gedekt

De kosten voor het project, zo'n 70.000 euro, zijn nog niet helemaal gedekt. Duit heeft er echter alle vertrouwen in dat ook die horde met succes genomen wordt. 'Op die laatste centen mag het niet stuklopen.'

91-jarige eregast

Volgend voorjaar moet het monument er dan echt staan. Voor de opening heeft Duit een bijzondere eregast in gedachten: Lammie Drenth, de dochter van Willem en Hindertje.

'Ze is inmiddels 91, dus ze leeft met de dag. We hopen dat ze de officiële handeling nog kan verrichten.'