Nieuw onderzoek naar een vermiste vliegenier uit de Tweede Wereldoorlog heeft weinig opgeleverd. Het lijkt erop dat Humphrey Watkin Hughes voor altijd ergens in de Eempolder begraven blijft.

"Heel hoopgevend is het niet", zegt majoor Aalberts, Staf Officier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht nadat de luchtmacht en de landmacht een weiland in Eemnes hebben doorzocht. In de bodem liggen resten van een neergestort vliegtuig van de Britse luchtmacht. Zes bemanningsleden vonden de dood. Vijf van hen zijn herbegraven op begraafplaats Rusthof in Leusden. Het lichaam van de 29-jarige radiotelegrafist sergeant Hughes is nooit gevonden.

Motor in brand

De RAF Lancaster had op 20 februari 1944 zeven mensen aan boord. Boven Duitsland werd het vliegtuig geraakt door afweergeschut. Boven het IJsselmeer vloog een van de motoren in brand. De bemanning wilde het vliegtuig verlaten, maar slaagde daar niet in. Een van de vleugels brak af, waardoor het vliegtuig onbestuurbaar werd.

De enige die levend uit het vliegtuig wist te komen was Eddy Kryskow. Hij wist het vliegtuig te verlaten door uit een ontsnappingsluik te springen. De Lancaster stortte neer in de polder bij Eemnes.

Berging vliegtuigwrakken

Vorig jaar startte het ministerie van Binnenlandse Zaken het nationaal programma berging vliegtuigwrakken. Op dertig tot vijftig plaatsen liggen - net als in Eemnes - nog stoffelijke resten van bemanningsleden. De bedoeling is om over te gaan tot berging, maar alleen als dat kansrijk is. Daar is eerst onderzoek voor nodig en een veldonderzoek werd vandaag gedaan in Eemnes, waar onder meer de EOD aan meedeed.

Aalberts tempert de verwachtingen. "We hebben gekeken wat er nog resteerde van het toestel dat daar is neergestort. En dat betekent dat we een ferro-detectie hebben verricht. Daarbij kijken we of we verstoringen van ijzerresten in de grond kunnen vinden. Zwaarverroeste, kleine dingen, verder ligt er amper iets. We gaan hoogstwaarschijnlijk niet meer zoeken op die locatie. Het heeft geen nut."


Foto: Caspar Huurdeman

Officieel moet er nog een beslissing over genomen worden, maar de kans lijkt klein dat de crash van het vliegtuig in Eemnes meegaat in het nationaal bergingsprogramma.