ARNHEM - De Duitse Kriegsmarine heeft tijdens de oorlog in en rond Arnhem schepen ingezet met FLAK (Flugabwehrkanone). Een unieke foto gemaakt door een jeugdige bewoner van de Nieuwe Kade bewijst dat.
Op de foto is een langgerekt vaartuig te zien dat aangemeerd ligt vlakbij de Rijnbrug tegenover het vroegere slachthuis. De opname is opgedoken in het NIOD-project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. Het gaat waarschijnlijk om een omgebouwd binnenvaartschip met drie stuks geschut ter beveiliging van de scheepvaart op de Rijn.
Stiekem fotograferen vanuit het zolderraam
De foto is kort voor de Slag om Arnhem gemaakt door Frits Wigbout, zoon van het hoofd van de technische dienst van het slachthuis aan de Nieuwe Kade. De familie Wigbout woonde op de bovenverdieping van een grote dienstwoning bij het bedrijf. Vanuit een klein raam op de zolder (waar hij een doka had) fotografeerde Frits de brug en wat er op de Rijn gebeurde. Ook de opgeblazen Rijnbrug in mei 1940 en de bouw van de tweede brug werden door hem vastgelegd.
De Kriegsmarine speelde rondom Arnhem een niet onbelangrijke rol, Duitse soldaten uit de zogeheten Schiffs-Stamm-Abteilungen werden onder meer als infanterist ingezet tijdens de Slag om Arnhem. Op de foto zijn veel in het wit geklede militairen te zien en vlakbij de loopplank naar het schip staat een man in marine-outfit.
Tekst loopt door onder de foto:
Nieuwe Kade nr. 7, dienstwoning slachthuis, Frits fotografeerde vanuit een bovenraam - foto Frits Wigbout
Bevriend met de bekende fotograaf Pieter de Booys
De jonge Wigbout maakte veel meer opnames in Arnhem (en ook in Rheden) tijdens en vlak na de oorlog. Toen hij was geslaagd voor de HBS kreeg hij van een arts een bewijs dat hij ongeschikt was voor de Arbeitseinsatz. Hij meldde zich wel aan als vrijwilliger voor de brandweer en kon zo ook op plekken komen die voor anderen verboden waren.
Frits was bevriend met de bekende Arnhemse fotograaf Pieter de Booys die hem een keer fotografeerde bij het Velperplein vlak na de bevrijding.
Tekst loopt door onder de foto:
Frits Wigbout bij Velperplein kijkend richting Musis Sacrum. Foto: P.J. de Booys/Gelders Archief
De foto van het Duitse schip is geüpload via Gelderland herdenkt en doet mee in de verkiezing van de mooiste 50 Gelderse oorlogsfoto's. Ook jij kunt tot eind van dit jaar nog steeds foto's voor dit project aanleveren via de genoemde link. Wie weet is jouw inzending dan volgend jaar te zien in een expositie die de hele provincie doorgaat of in het boek dat zal worden samengesteld met foto's uit het hele land.