Harry van der Riet kon zich op tijd verbergen, maar de 'paardenknecht' niet. Zijn maat verdween naar Duitsland en nu 75 jaar na dato is de familie Van der Riet op zoek naar informatie over de paardenknecht die met de razzia in november 1944 in Noordoostpolder werd opgepakt.
De familie weet niet wat de naam is van de paardenknecht of waar hij oorspronkelijk vandaan komt. De familie doet de oproep in de podcast-reeks Verstilde Verhalen van Omroep Max. In de podcast vertelt Chris van der Riet het verhaal van zijn vader Harry. Harry zat samen met een paardenknecht ondergedoken in de Noordoostpolder. Dit werd gedaan om niet naar Duitsland gestuurd te worden voor de Arbeitseinsatz, het te werk gesteld worden in Duitsland. Bij de razzia in 1944 kon Harry zich op tijd verbergen. De paardenknecht werd gevonden door de Duitsers en afgevoerd. Van hem is nooit meer iets vernomen.
Wie is de paardenknecht?
Journalist Ida Albertsboer-van Wagtendonk maakte de podcast en wil graag weten wie deze paardenknecht is. “Nu zullen er in de oorlog niet zo heel veel paardenknechten in de polder hebben gezeten,” verwacht de journalist. "De kans is best aanwezig dat, als er iemand luistert die een paardenknecht in de familie heeft gehad, die na de oorlog niet uit Duitsland is teruggekomen, dit mysterie alsnog kan worden opgelost.”
De podcastserie Verstilde Verhalen behandelt een reeks kleine en grote oorlogsmonumenten verspreid door het land. In de aflevering over de herdenkingssteen voor verzetsman Bert Knipmeijer komt het verhaal van de verdwenen paardenknecht aan bod.
Op 17 november 1944 omsingelden 4000 Duitse soldaten de Noordoostpolder. Ze waren op zoek naar onderduikers, verzetslieden en wapens. In een paar dagen tijd werden bij 1800 mannen opgepakt. Zo’n 1000 van hen werden naar werkkampen in Duitsland gestuurd.