LOENEN - Minister Hugo de Jonge van VWS legt maandag 4 mei een krans op Nationaal Ereveld Loenen. Daarmee herdenkt hij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, 75 jaar na de bevrijding van ons land. Bijna 4000 mannen, vrouwen en kinderen vonden hun laatste rustplaats op het ereveld.

Minister de Jonge gaat tijdens de herdenking vanaf een verstild ereveld live in op het belang van herdenken, zeker in deze tijden van crisis. De Jonge: 'We leven al 75 jaar in vrijheid. Dat is iets om te koesteren en om te vieren. Door de maatregelen tegen het coronavirus moet dat helaas in een aangepaste vorm. We herdenken de bevrijding dit jaar zoveel als mogelijk thuis.'

'Deze 4 mei zal het buiten op straat stiller zijn dan ooit. Laten we in die stilte denken aan al die mensen die de hoogste prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Dat is niet vanzelfsprekend', vervolgt hij.

Live bij Omroep Gelderland

De herdenking op Nationaal Ereveld Loenen bestaat uit vooraf opgenomen verhalen verteld door nabestaanden en jongeren, muziek en live beelden van de speech van de minister, de kranslegging, taptoe en minuut stilte.

De herdenking wordt tussen 13.30 uur en 14.30 uur uitgezonden door Omroep Gelderland. In verband met de herdenking is Nationaal Ereveld Loenen op 4 mei gesloten voor bezoekers.