Een uniek amateurfilmpje van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangetroffen op een zolderkamer in Alphen aan den Rijn. Richard van Driel Petri ontdekte het 16 mm-filmpje in de nalatenschap van zijn grootouders.

Dick en Sara Duiker, de grootouders van de vinder, waren eigenaar van een fotowinkel in Zeist. De beelden zijn grotendeels gefilmd vanaf het dak van het gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort. Dat pand was door de Duitsers gevorderd.

De film toont onder meer Duitse militairen op een dak, stoomtreinen op het nabijgelegen spoorwegemplacement, voorbijgangers in het Soesterkwartier en een vliegtuig dat passeert.

Van Driel Petri schonk het gevonden materiaal aan Archief Eemland, dat spreekt van een bijzondere vondst. "Een in de oorlog gemaakte amateurkleurenfilm is bijzonder zeldzaam", zegt collectiebeheerder Dirk Steenbeek.

"Omdat het burgers in de Tweede Wereldoorlog verboden was om te fotograferen en te filmen, zeker militairen en militaire objecten, moet de film vrijwel zeker gemaakt zijn door een Duitse militair. Maar wie de maker is en waarom de film nooit is opgehaald bij fotowinkel Duiker blijft vooralsnog onduidelijk."

De beelden zijn op zondag 20 januari in première gegaan bij de opening van de tentoonstelling 'Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet' in het Eemhuis.