Het is deze week precies 75 jaar geleden dat navigator Alfred Kitchen neerstortte met zijn vliegtuig in het IJsselmeer. Nu ligt de dijk rond Dronten in de buurt van de crashlocatie. Kitchen vloog op een Mosquito bommenwerper. Samen met piloot Maurice Williamson steeg hij op uit het kleine plaatje Little Staughton in Engeland. Het toestel keerde niet meer terug. 

Het tweetal had als doel om om het Duitse Neuss te bombarderen. Boven Nederland wordt het vliegtuig geraakt door luchtafweer. Het toestel stort neer. Piloot Williamson weet te ontkomen met zijn parachute maar Kitchen zit vast. Hij stort met het toestel neer in het IJsselmeer. 

Het verhaal krijgt een tragische wending als blijkt dat Kitchen niet de officiële navigator was van dit vliegtuig. Alfreds vrouw is in verwachting van hun eerste kindje. Alfred wil daarom wat extra vluchten doen om zo verlofdagen te sparen. Hij wilde bij de geboorte van hun eerste kind zijn. Echter mocht het niet zo zijn. Zes weken voor de geboorte van zoon Adrian verongelukt Alfred in Dronten. 

Little Staughton Airfield
In januari 1945 wordt Adrian Kitchen geboren. Hij heeft nooit zijn vader gekend. Voor het eerst in 74 jaar bezoekt hij het vliegveld waar zijn vader zijn laatste vlucht maakte. In het graafschap Bedfordshire ligt een klein, verlaten vliegveld. In de jaren '40 stond het hier vol met toestellen om naar bezet Europa te gaan. Nu ligt daar alleen nog de start- en landingsbaan. 

Met een ingelijste foto in zijn had loopt Adrian het asfalt op. Hij staart recht vooruit, turend naar het einde van de baan. "Je kan je voorstellen hoe het was om hier op te stijgen." Adrian pakt de foto en kijkt er naar. Zichtbaar ontroerd kijkt een zoon naar zijn vader. De navigator draagt een uniform van de Royal Air Force en leunt tegen een hekje aan. 

"Hij wilde bij mijn geboorte aanwezig zijn maar het mocht echter niet zo wezen"

"Ik zie een gelukkige man. Iemand die trots is op het uniform dat hij draagt. Het is ook iemand die ik nog nooit heb ontmoet." Het portret gaat weer onder de arm. Adrian is onder de indruk van het verlaten vliegveld. "Hij zou mij krijgen als baby. Daarom had hij al zijn verlofdagen opgespaard. Hij wilde bij mijn geboorte aanwezig zijn maar het mocht echter niet zo wezen."

Uit een groene doos haalt Adrian de pet van zijn vader. Het is onderdeel van het formele uniform van de Britse luchtmacht. Donkerblauw met in het midden twee vleugels en het embleem van de RAF. Adrian bekijkt de pet en zet hem op. "Ik lijk zelfs een beetje op hem." zegt de zoon lachend.