Radio Westerbork is een programma dat van oktober 2017 tot en met april 2019 is uitgezonden. Het gaat om een live-programma dat eens per maand is gemaakt vanonder de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Luister hier de podcast van de uitzending van zondag 4 november.

In deze uitzending van Radio Westerbork staat het thema 'vluchten' centraal. Sophie Timmer praat met Wolfgang Kotek die als 8-jarige jongen uit Duitsland vluchtte na de Kristallnacht in de nacht van 9 op 10 november 1938. Verder vertelt Wahhab Hassoo over zijn vlucht uit Noord-Irak. Directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum sluit de uitzending af met een column.

0.54 - Wolfgang Kotek was acht jaar toen de Kristallnacht plaatsvond. In zijn woonplaats Wuppertal werd de synagoge vernield. Kotek vlucht naar Nederland. Onderzoeker Bas Kortholt komt ook aan het woord. Hij vertelt meer over de Kristallnacht en de opvang van vluchtelingen.
17.21 - Wahhab Hassoo (23) vluchtte uit Noord-Irak. Hij is een Yezidisch vluchteling die studeert in Nederland. Hassoo vertelt over zijn vlucht en over hoe je leven als vluchteling eigenlijk helemaal opnieuw begint. Ook Wolfgang Kotek komt nog even aan het woord. Hij vertelt over de overeenkomsten tussen zijn eigen situatie en die van Wahhab.
24.53 - Dirk Mulder kondigde onlangs zijn afscheid aan als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In zijn column gaat ook hij dieper in op het begrip 'vluchten' en de Kristallnacht.
30.41 - Afsluitend vraagt Sophie Timmer aan Wolfgang Kotek hoe de gebeurtenissen tijdens de Kristallnacht zijn verdere leven hebben beïnvloed en wat zijn motivatie is om het verhaal te blijven vertellen. Ook vraagt ze Wahhab Hasso naar de impact van de vlucht uit Irak op zijn jeugd.

Gasten

Wolfgang Kotek - maakte vernielingen tijdens de Kristallnacht mee in zijn woonplaats Wuppertal
Bas Kortholt - onderzoeker bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Wahhab Hassoo - vluchtte op jonge leeftijd uit Noord-Irak
Dirk Mulder - directeur van herinneringscentrum Kamp Westerbork