Op 17 april 1945 zijn Urk en Noordoostpolder bevrijd van de Duitsers. Vandaag is dat precies 75 jaar geleden. In de twee gemeenten zouden festiviteiten gehouden worden om deze lokale Bevrijdingsdag te vieren maar door de coronacrisis is alles afgelast. Om toch aandacht te geven aan de bevrijding roepen de gemeente Urk en de Oranjevereniging Emmeloord op om de Nederlandse vlag te hijsen.

Op social media zie je veel vlaggen voorbij komen. Een enkeling heeft de Canadese vlag in top. Op 20 april 1945, een paar dagen na de bevrijding reden de Canadezen als eerste bevrijders door Noordoostpolder en Urk. Bovenaan dit artikel is te zien hoe inwoners van de Noordoostpolder hun vlaggen hebben hangen.  

Afgelastingen
Bij de provincie Flevoland zijn ongeveer honderd activiteiten aangemeld die in april gehouden moeten worden. Alles is afgelast. De helft van de initiatieven is aan het kijken of de activiteit op een later moment in het jaar gehouden kan worden.

Stil op Urk
Ook op Urk werden vandaag stil gestaan bij de bevrijding. Maar omdat ook alles op Urk is afgelast bleef het voornamelijk bij het hijsen van de vlaggen. Zeker in het oudste gedeelte van het voormalige eiland wapperden er tientallen vlaggen. Naast de Nederlandse vlag hing ook op veel plekken de Urkse vlag. Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk dan de video bovenaan dit bericht.