Het boek De aantekeningen van Israël Jakobs heeft de DHV-prijs gekregen. Dat werd bekend gemaakt in het RTV Drenthe-programma DrentheToen.

De jury noemt het boek een nauwgezet en minutieus onderzoek. Het is gebaseerd op aantekeningen van Jakobs uit de periode oktober 1940 - augustus 1942. "Op basis van flinterdunne gegevens uit een schriftje is het gelukt om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van een persoon en diens sociale leven", schrijft de jury.

De jury prijst de terughoudende manier waarop het verhaal van Israël Jakobs is geschreven. Jakobs was een man van Joodse afkomst, geboren in 1915 in Emmen. In 1933 werd hij ambtenaar op het gemeentehuis in Emmen. Toen werd hij door het Emmer gemeentebestuur ontslagen, omdat hij joods was.

Op basis van de aantekeningen van Jakobs verscheen dus het boek van Marcel Bulte, Gerben Dijkstra en Sis-Hoek Beugeling. "De uitvoering van het onderzoek en de vertelling van het verhaal is zeer geslaagd", oordeelt de jury. Bij de juryprijs hoort een bedrag van duizend euro.

Lees ook: Het 'oorlogsdagboek' van Israël Jakobs uit Emmen

Publieksprijs

De publieksprijs gaat naar Zwinderen, 800 jaar tussen veen en zand. De Werkgroep Monumenten van Historische Vereniging Klenckerheugte greep het 800-jarig bestaan van Zwinderen aan voor het boek. Drie jaar lang werkten Mieke Venhorst, Henny Kuipers, Willem Anninga en Kees van Dijk eraan.

De publieksprijs is dit jaar een kleuren-houtsnede van kunstenaar Siemen Dijkstra. Elk jaar wordt een andere kunstenaar uitgenodigd om de publieksprijs te vervaardigen.

Bijzondere uitreiking

Voor het eerst werden de prijzen uitgereikt zonder aanwezigheid van publiek. De grote bijeenkomst voor alle genomineerden en de jury werd afgelast in verband met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Alle genomineerden zaten bij de telefoon en kregen zo tijdens de uitzending van DrentheToen het oordeel van jury en publiek te horen.