LOCHEM - In de synagoge in Lochem is vrijdag 7 december een bijzonder en religieus doek teruggehangen. Het gaat om een zogeheten voorhang of parochet. Een parochet is een soort gordijn dat hangt voor de heilige ark waarin de thorarollen worden bewaard. Het doek was sinds de Tweede Wereldoorlog verdwenen, gedacht werd dat het helemaal verloren was gegaan.

Per toeval werd de voorhang teruggevonden in een rommelhok van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge in Amsterdam. Hoe het daar terecht is gekomen, is onbekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden religieuze voorwerpen vaak in veiligheid gebracht om te voorkomen dat ze in verkeerde handen zouden vallen. Omdat veel Joden na de oorlog niet terugkeerden, raakten die verstopplekken in de vergetelheid.

Verkleurd en aangevreten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uit Lochem 118 Joden weggevoerd, waarvan er maar 18 terugkeerden. De joodse gemeente werd opgeheven. Nu wordt de synagoge weer gebruikt om de herinnering aan de Joodse Lochemmers levend te houden. Het bestuur wilde dan ook graag de teruggevonden voorhang laten restaureren. Het doek was verkleurd en aangevreten door motten.

Het volledig gerestaureerde doek is vrijdagmiddag onthuld in de synagoge van Lochem. 

Foto Lochems Nieuws

Zie ook: Voorhang uit 1932 terug in synagoge Lochem