De nazivlag die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Stadhuis in Groningen hing, was in Canada terechtgekomen. 

Historicus Joël Stoppels kwam in contact met de nazaten van de Canadese majoor Elmo Thibault (1921 - 2003), die een belangrijke rol speelde in de bevrijding van Stad. 

Oorlogssouvenir

Deze majoor heeft de vlag in april 1945 in het Stadhuis 'gevonden' en meegenomen als oorlogssouvenir. Behalve de vlag nam Thibault ook een zilveren beker uit de plaatselijke Ortskommandantur mee. Ook die willen zijn nazaten teruggeven.

 

De zilveren beker (Foto: Joël Stoppels)

Majoor Thibault was commandant van een compagnie van het regiment Les Fusiliers Mont-Royal, dat op 15 en 16 april 1945 de taak had om de Grote Markt op de Duitsers te veroveren. Via de Oosterstraat veroverden ze eerst de zuidkant en in de dagen daarop de rest.

Verwoesting

De Grote Markt werd daarbij grotendeels verwoest, tot de Duitsers zich overgaven. Tijdens deze gevechten ontving Thibault het nieuws dat hij vader was geworden. Thibault overleed in 2003. Zijn kleinkinderen wilden de oorlogsouvenirs  teruggeven.

'Momenteel zijn wij aan het kijken wanneer de vlag naar Groningen kan komen. In ieder geval zijn wij van plan hem tijdens de herdenking en viering van de bevrijding van Groningen in april 2020 tentoon te stellen', zei Stoppels in november 2019. 

Een aantal jaren geleden dook ook de SS-vlag die tijdens de oorlog op het Scholtenhuis stond weer op.