Het laatste informatiebord van het project Lost Wings is begin september 2018 geplaatst bij Wilhelmsoord, tussen Emmen en Nieuw-Amsterdam. Bij alle negentien locaties waar in de oorlog een vliegtuig is gecrashed in de gemeente Emmen staat nu zo'n informatiebord.

Ruim een jaar eerder werd het eerste herinneringsbord neer gezet aan de Kamerlingswijk in Zwartemeer. Daar stortte op 22 maart 1944 een Engelse Lancaster bommenwerper neer. Vijf inzittenden kwamen om het leven.

Lees ook: Informatieve route langs negentien crashlocaties van oorlogsvliegtuigen

Bewustwording

Het project Lost Wings is een samenwerking van de stichting Cultuur Historisch Zwartemeer en de Studiegroep Luchtoorlog Drenthe (SLO). Oud-dorpsraadvoorzitter Herman Lübbers van de Stichting Cultuur-Historisch Zwartemeer beschouwt de borden als een eerbetoon aan diegene die ons probeerden te redden van het Duitse juk, aldus de Emmer Courant. ‘Bovendien raken ook jongere generaties zich meer bewust van wat zich hier heeft afgespeeld…en dat zich dat nooit meer mag herhalen.’

Fietsroute

Lost Wings heeft een fietsroute ontwikkeld die de informatieborden onderling verbindt. De route is in drie etappes onderverdeeld: Schoonebeek-Weiteveen, Zwartemeer-Weiteveen en Klazienaveen-Zwartemeer.

Lees ook: Herinneringsbord bij Siepelveen om vliegtuigcrash: 'Bijzondere plek'