Na een maandenlange restauratie is het oorlogsmonument op Urk opgeknapt. De Joodse familie Kropveld heeft dankzij de renovatie een prominentere plek gekregen. Op het monument staan de verder de namen van Urker verzetsmensen en oorlogslachtoffers. Het monument achter het Kerkje aan de Zee staat daar sinds 1946.

Het monument stond bloot aan alle weersomstandigheden. In het kader van 75 jaar vrijheid is besloten om het monument grondig te restaureren. Het was de bedoeling om het monument te onthullen met dodenherdenking. Door de coronamaatregelen gaat een grootse herdenking niet door.

Naast het monument is ook het omliggende pleintje onder handen genomen. Het plein is groter geworden en ook de bestrating is onder handen genomen. Rondom het plein zijn lagere bosjes geplaatst zodat bezoekers het monument beter kunnen zien. Aan de zijkant is ook vaste opstelplaats gemaakt voor een koor om op te treden.

Familie Kropveld
Met de renovatie van het monument zijn ook de namen van de familie Kropveld op een prominentere plek gezet. Bij het neerzetten van het monument in 1946 was het nog niet bekend dat er ook drie Joodse Urkers waren omgekomen. De familie Kropveld werd vermoord in concentratiekamp Sobibor in Polen.

Op een nieuwe plaquette naast het monument staan de namen van de familieleden. Voor de woning waar de familie Kropveld op Urk woonde, liggen sinds 2011 drie stolpersteinen.

Informatiebord
Later dit jaar komt een informatiebord bij het monument te staan. Daarop staat het verhaal van Urk in oorlogstijd. Op dat bord staan QR-codes. Als je die code scant, kun je de verhalen lezen van alle personen die op het Urker oorlogsmonument worden genoemd.