"Het slaan van een brug tussen nu en 75 jaar geleden ligt voor de hand. Maar wij moeten oppassen met vergelijkingen met de oorlog. Vijf jaar lang zuchten onder een wrede bezetter, dat gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Zelfs nu." Dat zei Commissaris van de Koning Arno Brok woensdagochtend in zijn toespraak over de bevrijding van Fryslân 75 jaar geleden. Hij deed dat in een bijzondere bijeenkomst van de Provinciale Staten.

 

Volgens Arno Brok is het ook in deze coronacrisis van belang om deze dag, de bevrijding van Fryslân te vieren. "Ik ben van mening van wel! Ook al leven we in onzekere tijden met rouw", zo sprak de commissaris.

"Deel van onze identiteit"

"De oorlog en de bevrijding zijn deel van onze identiteit. Het heeft de geschiedenis gemaakt; politiek, maatschappelijk, hoe wij tegen het leven en vrijheid aankijken. En het heeft direct en indirect generaties gevormd."

De Commissaris van de Koning sprak in het Engels ook nog de mannen toe die aan de bevrijding hebben meegeholpen, de veteranen. Zij konden er vanwege de coronamaatregelen woensdag niet bij zijn.

Naast het belang van het herdenken sprak Brok in zijn toespraak over hoe Fryslân ruim 75 jaar geleden werd bevrijd. Hij sloot af met een persoonlijke wens: "Ik hoop dat wij op deze dag ook de bevrijding van onze angsten mogen beleven en dat wij elkaar binnenkort ook weer fysiek mogen ontmoeten in Fryslân. De provincie die ons verbindt!"