Bij de Wapendropping Wandeltocht kan in mei 2020 een wapendropping uit de Tweede Wereldoorlog beleefd worden. Studenten van het Friesland College in Heerenveen maken de wapenkisten die daarvoor gebruikt zullen gaan worden.

In de nacht van 5 op 6 januari 1945 werden vijftien containers met wapens gedropt bij De Deelen. Mensen van het verzet vingen de wapens op en deelden ze uit onder de leden. Schrijver Hessel Bouma zocht uit hoe het destijds gegaan is.

Bouma: "In de oorlog zijn de wapens bij De Deelen in zogenoemde wapencontainers gedropt, daarin zaten de wapens voor de ondergrondse, die ze bij de bevrijding konden gebruiken. Ook de Duitsers wisten dat. Hierdoor is er met met de wapens van De Deelen veel meer gebeurd, dan enig andere wapendropping die in Fryslân geweest is."

 

Op verschillende plekken langs de wandelroute zal in mei door acteurs worden getoond hoe het er in 1945 aan toe ging. "De wapens worden uit de containers gehaald, waarna ze met de jutezakken over de polderweg zullen lopen. In de Heafeart liggen drie bootjes klaar en daar worden de wapens in gebracht. Zo is het in de oorlog ook echt gebeurd."

Nieuwe containers

Voor dit theaterstuk moesten nieuwe containers gemaakt worden, omdat de oude containers uit de oorlog waren verroest, vertelt Bouma. "De wapencontainers moesten destijds meteen worden weggemaakt, want de Duitsers mochten ze natuurlijk niet zien. Hierdoor zijn de containers allemaal in het water terecht gekomen. Toen ze na de oorlog uit het water werden gehaald waren ze verroest, dus die oude containers konden we niet meer laten zien. Vandaar de vraag aan de studenten: kunnen jullie die namaken?"

Een van de studenten die met de kisten bezig is, is Jouke Baarda. "Ik vind het wel heel speciaal dat we dit mogen doen, het is weer wat anders dan andere dingen die we maken. Ik had geen idee dat dit uit vliegtuigen gegooid moest worden."

Luister naar een reportage van verslaggever Jantine Stoffers: