‘Moffenmeiden’ werden ze genoemd. De vrouwen die tijdens de bezetting een relatie hadden met Duitse soldaten. Na de bevrijding werden vele van hen publiekelijk vernederd.
Het zijn aangrijpende, verdrietige, krachtige of hoopgevende foto’s die vertellen over vijf jaar bezetting in Nederland. Het project ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ wordt samengesteld uit foto’s uit alle provincies. Elke provincie heeft 25 foto's ingestuurd. De presentatie van de 100 foto’s op 30 maart in de Tweede Kamer gaat vanwege de Coronacrisis niet door. In aanloop naar 4 & 5 mei zal op een andere manier bekend worden gemaakt welke 100 foto's zijn geselecteerd voor 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's'. Op deze website belichten we een aantal foto's uit Zuid-Holland. Vandaag: het kaalscheren van een ‘moffenmeid’.
Deze foto werd kort na de bevrijding gemaakt in Oudewater. Er is goed te zien dat het kaalscheren gebeurde in het openbaar en onder toeziend oog van veel mensen. De mensen die erbij waren, keken lachend toe. Op veel plaatsen in Nederland werd de haat, woede, onmacht, verdriet en frustratie van vijf lange bezettingsjaren botgevierd op onder andere de meisjes en vrouwen die het hadden aangelegd met een Duitser.
‘Moffenmeiden’ en ‘landverraders’ werden kaalgeschoren, soms tot bloedend aan toe. Daarna werden hun hoofden ingesmeerd met pek of er werd een hakenkruis op geschilderd. De vrouwen moesten vervolgens in een optocht paraderen, zodat omstanders ze konden uitjouwen. Naar schatting hadden tijdens de oorlogsjaren in Nederland 140.000 vrouwen en meisjes een relatie met een Duitser.
Lees ook: Juni 1945: Duizenden Rotterdammers komen thuis uit Duitsland