Op 8 mei 1945 stroomt de Markt in Delft vol. De bevolking komt kijken hoe burgemeester Van Baren weer wordt aangesteld als burgemeester van de stad. Delft is nu echt bevrijd. Zeker als niet veel later de Canadese bevrijders de stad doorgaan. Om hier, 75 jaar later, bij stil te staan, had de gemeente Delft eigenlijk een mooi concert gepland. Met veel publiek en feestgedruis. Dat kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan maar er is een alternatief en dat zie je hier.

Samen met Delftse artiesten, professionele musici en een creatief conceptbureau had de gemeente Delft een muzikaal programma in elkaar gezet. Tussendoor waren beelden van 75 jaar geleden te zien.

Positief

De gemeente Delft had voor nummers met een positieve insteek gekozen. Zo had Robert Jan Stips een eigen interpretatie van Una Paloma Blanca en speelden Paulinho Paes (gitaar), Dick Ronteltap (saxofoon) en zangeres Luca Warmer What a Wonderful World van Louis Armstrong.

Het bevrijdingsprogramma van de gemeente Delft kan je via de video hieronder zien.

Na het muzikale programma was er een film over Delft aan het einde van de oorlog en rond de bevrijding. Het is samengesteld van materiaal van acht fotografen van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Het uur U: beeldverhaal van Delft in de Tweede Wereldoorlog