"Dit is de laatste brief die u van ons krijgt, want morgen gaan we naar het onbekende land. Riesje heeft u wel geschreven in wat voor wagens we gaan."

Met deze woorden begint de laatste brief van een kind in Kamp Westerbork aan haar stiefmoeder.

Een van de brieven die geschonken zijn door de neven en nichten van Cora Walraven (foto: Hilde Boelema)

De brief is een van de acht brieven die in 2018 geschonken zijn aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De stiefmoeder Cora Walraven, waaraan ze geadresseerd zijn, is overleden en haar neven en nichten vonden de brieven in een kast.

Niet weggooien!

De brief werd aan het Herinneringscentrum geschonken in het kader van de landelijke actie waarbij mensen worden opgeroepen  om oude spullen van zolder niet weg te gooien, maar naar bijvoorbeeld het Drents Archief te brengen. De actie is een samenwerking van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

"Voor ons zijn de brieven natuurlijk sowieso bijzonder", zegt Inho Dragt, de neef van Walraven. "Toch hebben we ze naar het Herinneringscentrum gebracht, omdat het brieven van kinderen zijn en daar zijn er weinig van bewaard gebleven."