Toen Sint Annaparochie op 17 april 1945 werd bevrijd van de Duitse overheersing, is er tussen de grote mensen een klein jongetje op de foto gezet in het dorp. Omrop Fryslân is op zoek naar wie het mannetje op de foto is.

Hij lijkt niet in de gaten te hebben wat er zich om hem heen allemaal afspeelt, maar zijn gelaatsuitdrukking zegt genoeg. De foto maakt deel uit van het landelijke project 'WOII in foto's' om een beeld van de Tweede Wereldoorlog in 100 foto's te tonen.

Volgens Jelle Hoekstra van het HCL zou het mooi zijn als het jongetje op de foto nog zou leven. Er wordt namelijk geprobeerd om mensen te vinden die bij de presentatie van de foto's nog het een en ander kunnen vertellen over het moment waarop de foto gemaakt is.

Stemmen

Het project is van het NIOD (Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies) en Herinneringsplatform WOII, maar ook Friese instellingen zoals Tresoar, Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Verzetsmuseum hebben zich aangesloten om materiaal aan te leveren. De foto van het jongetje in Sint Annaparochie is één van de foto's waarop kan worden gestemd.

In vijf categorieën worden de tien archieffoto's gezocht die het meest over de oorlog zeggen. De thema's zijn militaire strijd en bevrijding, vervolging en uitsluiting Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden, Duitse aanwezigheid (collaboratie en aanpassing), verzet en repressie (Duitse terreur) en dagelijks leven. Iedere maandag is er een nieuw thema aan de beurt.

Op 15 januari worden de 25 foto's met de meeste stemmen tentoongesteld in het provinciehuis en op 31 maart 2020 worden de landelijk uitgekozen 100 foto's bekendgemaakt.