Premier Mark Rutte heeft om 13:00 uur op de Esplanade in Almere het vrijheidsvuur ontstoken. Hij gaf daarmee het startsein voor de veertien bevrijdingsfestivals in het land. Het vrijheidsvuur, de vlam die symbool staat voor de vrijheid, is zaterdagavond opgehaald door hardlopers van de Almeerse Hockey Club in Wageningen. De provincie Flevoland organiseert dit jaar de Nationale Viering van de Bevrijding.

Rutte noemde het in een korte toespraak bijzonder om in Almere te staan omdat het een bijzondere 5 mei is. Het is over ongeveer een maand 75 jaar geleden dat de bevrijding van Europa en Nederland begon. Voor Rutte was het de eerste keer dat hij Bevrijdingsdag in Flevoland meemaakte.

Naast de premier zijn er ook ambassadeurs van omliggende landen en veel politici naar Almere gekomen. De gasten kregen door commissaris van de Koning Leen Verbeek een rondleiding langs allerlei korte voorstellingen of presentaties. Dit is de zogenaamde Parade van Vrijheid. Zo vertelde journalist Eva Vriend over hoe de eerste boeren werden uitgekozen om in de Noordoostpolder te mogen starten. En vertelde theatermaker Nick Teunissen het verhaal van zijn partner die vluchtte voor de oorlog in Bosnië, zo'n 25 jaar geleden. Al die kleine voorstellingen raken het thema van dit jaar: In vrijheid kiezen.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek zei bij aanvang: "De tranen van de vreugde bij onze bevrijding na de Tweede Wereldoorlog zijn ook in Flevoland nog niet opgedroogd. Wij zijn dat niet vergeten." Verder betoogde Verbeek dat onenigheid nooit met oorlog mag worden uitgevochten, maar met debat en dialoog.