In een voormalig café in Yde is een blik met daarin 68 brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De brieven zijn van Friese mannen die tijdens de oorlog in het strafkamp van Yde zaten.

In de brieven bedanken ze het echtpaar Timmer van het dorpscafé, dat gevangenen tijdens de oorlog extra eten gaf, medicijnen en soms ook hielp bij ontsnappingen. De brieven zijn inmiddels in het bezit van Erik Dijkstra, hij doet onderzoek naar het strafkamp in Yde, omdat zijn opa er in de oorlog zat.

Egbert Brinkman en Erik Dijkstra (foto: RTV Drenthe/Margriet Benak)

Tentoonstelling

Dijkstra hield in mei van dit jaar een tentoonstelling over het werkkamp Yde in het vroegere schoolgebouw van het dorp. Daar was het werkkamp door de Duitsers ondergebracht van september 1944 tot april 1945. Hij raakte toen ook in gesprek met de kleinzoon van het echtpaar Timmer, Egbert Brinkman, die met het café was gestopt.

Het vroegere schoolgebouw van Yde (foto: Archief Erik Dijkstra)

Het verhaal kwam toen op een oud blik waarin de familie Timmer bedankbrieven van gevangenen bewaard had. Dat moest nog ergens zijn. Na een speurtocht in de kasten van het voormalige café in Yde is het blik weer gevonden. Dijkstra heeft alle brieven inmiddels ingescand en contact gezocht met nazaten van de brievenschrijvers.