TIEL - De initiatiefgroep Historische Voettocht Tiel is bezig met het opzetten van een voettocht van acteurs en figuranten die de evacuatie van Tiel in de winter van 1944-45 uitbeeldt. Ook de aankomst van de evacués in een tijdens de oorlog zwaar verwoeste stad wordt 5 mei nagespeeld.

De vlucht uit Tiel en de verwoesting van stad en regio had grote gevolgen. Teruggekeerde Tielenaren staken de handen uit de mouwen en begonnen direct met de wederopbouw.  

Beleef de evacuatie mee

Op 5 mei 2020 willen de organisatoren aandacht voor ontberingen en doorzettingsvermogen van de evacués uit Tiel.  Het is de bedoeling dat spelers en toeschouwers tijdens de historische voettocht ervaren hoe het is om van huis te worden verdreven. De uittocht vond plaats tijdens bombardementen, bij twaalf graden vorst en met het geweer in de rug. Tijdens en direct na de uittocht stierven veel burgers. De terugkeer was ook traumatisch; een groot deel van Tiel en de Betuwe lag in puin.  

Figuranten gezocht

Op dit moment worden figuranten en acteurs uit alle lagen van de samenleving benaderd. De groepen die nu meedoen als acteurs zijn de veteranen, beroepsgroepen, toneelgroepen, maar ook gezinnen zijn welkom. 
 
De initiatief-groep, waarin Tielse verenigingen, wordt ondersteunt door de gemeente Tiel als onderdeel van ‘Tiel herdenkt 75 jaar vrijheid’. De initiatiefgroep ondersteunt de deelnemers-groepen met de coördinatie, vergunningen, oefenruimte, opslagruimte en als er bijv. attributen nodig zijn. De door de organisatie gekozen thema’s richten zich op de regio en Bevrijdingsdag 5 mei maar zijn nog steeds actueel. Vluchtende mensen uit Syrië en Afrika zijn bijna dagelijks in het nieuws.  

Mensen die willen deelnemen aan de Historische Voettocht kunnen via de site van Hart van Tiel meer informatie vinden en zich inschrijven.