In het kader van het NIOD fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's' heeft een Drentse werkgroep vijftig opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's verzameld.

Tijdens een bijeenkomst in het Drents Archief in Assen zijn hier vijfentwintig foto's uit gekozen die naar het NIOD gestuurd zijn. Uit alle provinciale inzendingen kiest het NIOD honderd foto's die in de Tweede Kamer tentoongesteld zullen worden.

Op deze website lichten we de komende tijd de vijfentwintig foto's uit de Drentse selectie toe.

Drents Kampioenschap

Tijdens het laatste weekeinde van juni 1942 werd op de 'fraai gelegen banen achter De Hertekamp te Assen' gestreden om het kampioenschap van Drenthe. Het tijdschrift van de Nederlandsche Lawn-Tennisbond spreekt op 17 juli 1942 van 'geslaagde wedstrijden'. Vooral de jonge speelsters Tineke Lasonder, Anneke Kortenhorst en Ina van der Linden van Sprankhuizen wisten het publiek te verrassen.

Drie sets waren nodig om de wedstrijd tussen Kortenhorst en Voges, de kampioene van vorig jaar, in het voordeel van Voges te beslechten. Maar in de halve eindstrijd versloeg Lasonder Voges in twee sets met 6-4, 6-4. In de finale versloeg Van Leeuwen-Lotsy uit Emmen Lasonder met 6-1, 7-5 en zij won daarmee het kampioenschap.

De prestaties van de jonge speelsters uit Assen schrijft het tijdschrift toe aan de 'eerst dit jaar met kracht ter hand genomen jeugdtraining, die dus nu al de eerste vruchten heeft afgeworpen.'

Toeschouwers

Op de foto is de wedstrijd tussen Lasonder en Voges te zien. Wat opvalt is de verdeling van het publiek. Onder de toeschouwers bevonden zich Duitse Wehrmachtsoldaten. Mogelijk waren zij aanwezig om Voges, die lid was van de NSB, aan te moedigen.

Tekst gaat verder onder de foto

Tennisuitslagen van de Drentsche kampioenschappen in De Noord-Ooster van 30 juni 1942 (foto: Delpher)

Geslaagd ploegtoernooi

Ruim een maand later doet het tijdschrift op 14 augustus 1942 opnieuw verslag van een geslaagd toernooi in de Drentsche hoofdstad. Het 'voor de tennisliefhebbers in het Noorden zoo belangrijke Drie-Provinciën tornooi kon geen doorgang vinden' omdat het de Friezen niet gelukt was een ploeg samen te stellen. Maar dankzij de Groningers en Zwollenaren werden er toch wedstrijden georganiseerd in het weekeinde van 8 en 9 augustus 1942.

Terug in vorm

Op de wedstrijdlijst kwamen vele bekende namen voor. Vooral de Drentsche spelers en speelsters hadden de aandacht, 'omdat velen van hen ook in de kortgeleden gespeelde Drentse kampioenschappen op den voorgrond traden en men hun prestaties gaarne met die van toen wilde vergelijken'. Vooral de dames zorgden voor grote verassingen: 'de jeugdige Tineke Lasonder, die met Messchaert voor Assen in het gemengd-dubbelspel optrad, slecht en slordig spel te zien gaf, dat ongunstig afstak tegenover haar prestaties van enkele weken geleden, toen ze zelfs in een prachtigen wedstrijd de ex-kampioene van Drenthe, mej. M. Voges, wist te verslaan'. Voges die tijdens kampioenschappen nog teleurstelde, 'had haar ouden vorm grootendeels teruggevonden'.

Lees ook: Landdagen in Rolde