OOSTERBEEK - In het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek zijn de vijf hoogste Britse militaire onderscheidingen die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt, voor het eerst samengebracht.

De tentoonstelling For Valour, die deze donderdag officieel wordt geopend, brengt een eerbetoon aan alle Britse militairen voor hun getoonde moed tijdens de Slag om Arnhem, gesymboliseerd door diegenen die zijn onderscheiden met het Victoria Cross (VC).

'De medailles zijn erg zeldzaam', vertelt Natalie Rosenberg van het Airborne Museum Hartenstein. 'Na de Tweede Wereldoorlog zijn er maar 15 uitgereikt.'

Heldenmoed van het Britse leger

Het VC is de hoogste en meest prestigieuze Britse militaire onderscheiding voor betoonde, uitzonderlijke moed in oorlogstijd. Het kruis werd geïntroduceerd door Queen Victoria op 29 januari 1856 om heldenmoed in alle rangen van het Britse leger te kunnen erkennen en te kunnen onderscheiden. 

'Deze medaille is enorm bijzonder en we zijn enorm trots dat ze hier zijn', zegt Rosenberg.

Zie ook: Prestigieuze Britse militaire onderscheiding te zien in Airborne Museum Hartenstein

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.