OTTERLO - Op nationaal park De Hoge Veluwe gaat dit najaar de schuilkelder open van het Kröller-Müller Museum, dat ook in het park in Otterlo gevestigd is. De kunstcollectie van naamgeefster Helene Kröller-Müller lag er in de Tweede Wereldoorlog opgeslagen.

Met de opening van de kelder wordt herdacht dat 75 jaar geleden Operatie Market Garden plaatsvond, waarmee de geallieerden ons land probeerden te bevrijden van de nazi-bezetter.

Complete collectie opgeslagen

De hele collectie werd vanaf 22 juli 1940 in de kelder ondergebracht. De kunstwerken werden op volgorde van kostbaarheid verpakt en vervolgens in kleine groepen verhuisd. Binnen een week waren alle werken in veiligheid, waarna het museum zijn deuren sloot. Dat bleef nog de gehele oorlog zo.

Op 15 april 1945 werd het Kröller-Müller Museum bevrijd door de Canadezen, die ook hielpen bij de herinrichting. Een paar maanden later opende het het museum zijn deuren weer.

Bezoekers die de nu lege kelder willen zien, krijgen daar dit najaar de kans voor.  De schuilkelder is tussen 19 september en 27 oktober geopend van donderdag tot en met zondag.