ARNHEM - De kaartenactie voor de 97-jarige Alexander 'Sandy' Cortmann heeft meer dan 350 kaarten opgeleverd. De postzak vol met kaarten zal binnenkort afgeleverd worden in het Schotse Aberdeen.

Heel Gelderland en daarbuiten was gecharmeerd van de 97-jarige veteraan Sandy. Het televisieprogramma 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 van TV Gelderland volgde de veteraan op de voet tijdens de 75ste herdenkingsweek van Operatie Market Garden. 

De post van afgelopen weken

De redactie kreeg daarom veel vragen binnen of mensen een kaartje mochten sturen naar deze 'handsome chap' zoals Sandy zichzelf noemt. Dus besloot het oorlogsplatform 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 een kaartenactie te starten. En met succes! Binnen één dag kwamen al meer dan 60 kaarten binnen. 'Het is ontzettend gaaf dat veel mensen de moeite hebben genomen om een kaartje te sturen aan Sandy', vertelt socialmedia-redacteur Sanne Pauwelsen. 'De kaarten komen niet alleen uit Gelderland, maar ook uit andere provincies. Er komen zelfs twee kaarten uit het buitenland. Eentje uit Zweden en de ander zelfs uit Amerika!' 

Op de valreep komt Gerda Willemsen (zie foto bovenaan) langs bij de omroep om een kaartje te sturen. 'Ik heb van hem genoten. Die man is zo leuk. Hij heeft humor.' Gerda is dagelijks aan het fröbelen en maakt al haar kaartjes zelf. 'Ik dacht dit is een leuk Hollands kaartje om hem op te vrolijken,' vertelt Gerda.

De kaartenactie is inmiddels afgelopen vertelt redacteur Pauwelsen. 'We willen de mensen enorm bedanken die de moeite hebben genomen om kaarten in te sturen. Binnenkort zullen de kaartjes afgeleverd worden bij Sandy. En uiteraard doen we daar verslag van. Houd onze Facebookpagina of website in de gaten.'

Operatie Market Garden

Als 22-jarige meldde Sandy zich in 1944 als vrijwilliger aan voor een geheime missie. Het bleek om Operatie Market Garden te gaan. Zijn kameraad Gordon Matthews sneuvelde al op 20-jarige leeftijd in de strijd.

Sandy bezocht tijdens de herdenkingsweek voor het eerst Matthews' graf in Oosterbeek. Eerder gaf hij al aan: 'Ik wilde gewoon de graven zien van mijn vrienden die hier gesneuveld zijn. Dat was de belangrijkste reden voor mijn komst naar Nederland.' Maar ondanks de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt in de oorlog, is hij zijn gevoel voor humor niet verloren. 'What a handsome chap,' vertelt hij als hij zijn eerste paspoort krijgt en zijn pasfoto ziet. En ook grapte hij dat alle Nederlandse meiden zullen zeggen, daar is Sandy weer! 

Niet geregistreerd

De veteraan maakte tijdens de Slag om Arnhem zoveel narigheid mee dat hij decennialang niet de behoefte had terug te gaan naar Nederland. Maar 75 jaar later wilde hij toch een kijkje nemen. 'Ik zie het als een afronding van mijn leven en om de geesten van Arnhem eindelijk te laten rusten', zegt Cortmann.

De veteraan werd elektricien en trouwde op jonge leeftijd met zijn vriendinnetje Joan. Ze kregen samen twee kinderen. Sandy overleefde zijn kinderen en vrouw. Hij woont in een verzorgingstehuis in Aberdeen en heeft geen familie meer. 

De Schot keerde nooit terug naar Nederland. Hij had het geld er niet voor, maar hij stond ook niet geregistreerd. Bob Crocker, voorzitter van de veteranenclub, ontdekte Sandy bij toeval. 'Een agent belde mij. Hij moest een zaak afhandelen over lokale jongeren en ordeverstoring bij het huis van ene Sandy Cortmann. Die agent vertelde dat Cortmann een oud-lid was van het parachuteregiment en Market Garden-veteraan was', vertelt Crocker in een regimentkrant.

Cortmann stond niet officieel geregistreerd als onderdeel van Operatie Market Garden. Via het archief van het museum in Duxford werden wel verwijzingen gevonden naar Sandy en de Tweede Wereldoorlog. Cortmann staat zelfs op een bekende foto uit de Slag om Arnhem.

Kijk hieronder nog naar het verhaal van Sandy

Zie ook: