Hoe geef je een bevrijdingsconcert terwijl het publiek op afstand blijft? Daarop heeft Natasja Schepenaar uit Hoogeveen wat gevonden: ze nodigde de band Duo Sonic uit om op het dak van haar schuur te komen spelen.

"We gaan eigenlijk ieder jaar naar het Bevrijdingsfestival met mensen uit de buurt. Maar vanwege het coronavirus kon dat nu niet. Nou, dan haal je het bevrijdingsfeest toch gewoon naar je toe?", zegt Schepenaar.

Verzoeknummers

In het blok waar ze woont aan de Kanaalweg staan ongeveer dertig huizen. In veel daarvan wonen ouderen. "Die zitten al een tijd binnen omdat ze een kwetsbare gezondheid hebben. Ik heb het ook vooral voor hen gedaan", aldus Schepenaar.

Ze ging de buurt rond om te vragen welke verzoeknummers mensen graag wilden horen. Dat bleek een zeer gevarieerde mix van liedjes. Van Nederlandstalige favorieten zoals Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, tot klassiekers als Imagine van John Lennon.

Andere buurtgenoten die lucht kregen van het initiatief, kwamen weer met een andere idee op de proppen: ze besloten om bij ieder huis twee tompoucen af te leveren.

Goede sfeer

Het publiek gaat uit zijn dak. In de tuinen rondom de schuur van Natasja staan tientallen mensen mee te zingen, mee te klappen en mee te dansen. Sommige buren aanschouwen het optreden vanaf hun eigen dak met een biertje in hun hand. En dat al voordat de twaalf in de klok zit. Het is duidelijk: het concert zorgt voor een optimale sfeer in de buurt.

De reacties van buurtgenoten zijn unaniem enthousiast. En ook de band vindt het geweldig. "We gingen uit ons dak", zegt Hans van Beek van Duo Sonic. De andere helft van het duo, Annette Goede, beaamt dat.

De verdiensten zijn wel wat minder dan bij een normaal optreden, maar dat maakt de artiesten niet uit. "We zijn vrij", aldus Van Beek.