"Ik schrok van de ontberingen die ze meegemaakt hadden. En dat hij het nooit verteld had." Dat zegt een van de kinderen Nijboer, als hij de oorlogsverhalen van zijn vader en opa hoort. Het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen veranderde ingrijpend toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Vier generaties van de familie Nijboer spreken hierover in de nieuwe podcastserie De Hilte 11, Oorlog op de Hondsrug. In vijf delen wordt met oude en nieuwe interviews het verhaal van het leven in de plattelandsgemeente Gieten tijdens de oorlog verteld. De podcast is een samenwerking van RTV Drenthe en het Drents Archief.

Verhalen over de oorlog

In de jaren tachtig legde onder andere historicus Michiel Gerding verhalen van 'gewone' Drenten over de Tweede Wereldoorlog vast: "Vanuit een - ik zou haast zeggen - jeugdige argeloosheid zijn we daarmee aan de slag gegaan. Van jongens, we moeten dit vastleggen! Want het is natuurlijk hartstikke interessant." Veel van deze verhalen zijn nooit eerder of daarna verteld, zelfs niet aan ouders of kinderen. Michiel Gerding: "Zo weten mensen soms zelfs niet dat ze familie zijn. Zo is er gezwegen. Dat is toch niet goed." De meeste van deze interviews bleven in het Drents Archief liggen. Tot nu, 75 jaar nadat Nederland werd bevrijd.

Podcastmakers Hilde Boelema en Marjolein Knol beluisterden de interviews en waren gelijk geraakt door het verhaal van Geert Nijboer. Daarom verdiepten ze zich verder in het aangrijpende verhaal van deze boerenfamilie uit Gieterveen, die aan De Hilte 11 woonden.

De podcast De Hilte 11 is vanaf zondag 15 maart vijf weken lang te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de websites van RTV Drenthe en het Drents Archief en de verschillende podcastapps.