Het was gisteren een bijzondere dag in de Drentse geschiedenis. Precies 75 jaar geleden werd Coevorden als eerste stad in Drenthe bevrijd van de Duitse bezetter. Twee Canadezen kwamen daarbij om het leven.

Vanwege het coronavirus werd dat anders herdacht dan gepland. Burgemeester Bert Bouwmeester legde gistermiddag een krans. "We hadden natuurlijk een uitvoerig programma opgesteld voor dit weekend, samen met de provincie. Dat kon helaas niet doorgaan, maar wie weet gaan we daar op een andere manier nog invulling aan geven", zegt Bouwmeester.

Er staan de komende tijd nog meer evenementen rond de bevrijding gepland in Drenthe. "Iedere gemeente zal voor zichzelf de vraag beantwoorden: wat doen we met wat wij op de rol hadden staan? Maar omdat hier echt op 5 april twee mensen zijn gesneuveld, kon het niet anders dan dat wij een krans legden en twee minuten stil waren."

Ondanks dat er geen genodigden waren, trok de herdenking wel enkele bezoekers. Burgemeester Bouwmeester noemt dat indrukwekkend. "Dat geeft aan dat mensen ondanks alle beperkingen, zich toch bewust zijn van de betekenis van wat er 75 jaar geleden gebeurd is."