Het dorp Nieuwlande krijgt zijn originele Yad Vashemonderscheiding terug. De onderscheiding verdween in de jaren tachtig toen burgemeester Ton Schipper van de toenmalige gemeente Oosterhesselen werd opgevolgd door Henk Gielink.

In 1985 ontving Nieuwlande de onderscheiding van de staat Israël, voor het huisvesten van vele Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vrouw oud-burgemeester vindt onderscheiding

"Plaatselijk Belang Gees nam met ons contact op", vertelt voorzitter Jan Giethoorn van Plaatselijk Belang Nieuwlande. "Zij hadden onze onderscheiding gekregen van de vrouw van oud-burgemeester Schipper. Zij heeft de onderscheiding gevonden en naar Gees gestuurd."

Verrassing

Voor Giethoorn is het een grote verrassing. "Wij hebben nooit over de originele Yad Vashem-onderscheiding nagedacht. In het monument in het dorp zit namelijk een onderscheiding, maar dat is dus een kopie."

Overhandiging

De originele Yad Vashem-onderscheiding is op 7 september 2016 overhandigd aan de voorzitter van Plaatselijk Belang Nieuwlande en heeft een plek gekregen in het multifunctionele centrum De Opsteker in Nieuwlande.