WOLFHEZE - Ester van Puijenbroek heeft het voor elkaar. De beoogde 1200 poppies die een eerbetoon vormen voor de gliderpiloten die in Wolfheze en omgeving zijn geland tijdens Operatie Market Garden zijn af. Met 'a little help' van vriendinnen en het Crea Café in haar woonplaats zijn de gehaakte rode bloemen op tijd klaar voor de herdenkingen deze maand.

In januari stond de teller nog op 300 stuks, maar de missie is geslaagd. De de rode wollen bloemen zijn voorzien van zwarte knopen en worden nu samengevoegd tot een enorme krans. Met hulp van het Omroep Gelderland-programma 'Gelderland helpt' werd dit jaar genoeg rode wol ingezameld voor het project van Van Puijenbroek.

600 gliders met 1200 piloten

De meeste mensen denken bij luchtlandingen rondom Arnhem vooral aan de vele parachutisten. Maar er kwamen ook 600 zweefvliegtuigen uit Engeland met in elk toestel twee piloten, om manschappen en materieel te vervoeren. Om aandacht te vragen voor deze piloten ging Ester de uitdaging aan. De poppy, klaproos, wordt door de Britten gebruikt als herdenkingssymbool voor gesneuvelde soldaten.

De ruim 1200 poppies zijn onder andere te zien tijdens het herdenkingsmoment op 17 september in Wolfheze. Het getal verwijst naar het aantal piloten dat met de gliders (transportzweefvliegtuigen) ingezet zijn voor de Slag om Arnhem en ook de landingzone rondom Wolfheze, Renkum en Heelsum hadden. Voor elke piloot heeft Ester een poppy gehaakt. 

Ester aan het werk - foto Omroep Gelderland

Krans op diverse plekken te bewonderen

De poppies worden tot een grote krans samengevoegd, rondom een herdenkingsplaat. De poppykrans is voor het eerst te zien op 17 september 2019 om 13.00 uur bij het Glidermuseum in Wolfheze.

Daarna tijdens de hele herdenkingsweek op verschillende locaties in Wolfheze:

17, 18, 19 september: Glider Museum
17 september: Openluchttheater ‘De Klaproos’ - herdenkingsconcert
20 en 21 september: De tent bij de ingang van camping Lindenhof
22 september: bij de Glider Pilot Bank, dorpsplein in Wolfheze- Herdenkingsceremonie

De poppies zijn na de herdenkingsweek te koop in onder meer het Glidermuseum en de Heerlijkheid Wolfheze. De opbrengst gaat naar drie goede doelen die iets met het onderwerp gliderpilot, glider of veteranen te maken hebben.

Zaterdag 14 september is Ester van Puijenbroek om 12.15 uur te gast op radio bij Gelderland Helpt.

Zie ook:

Ester geeft elke gliderpiloot een poppy

Ester heeft na oproep genoeg wol voor 1200 poppies