De openingsbijeenkomst van “Drenthe viert 75 jaar Vrijheid” in Coevorden op zaterdag 4 april gaat definitief niet door. Dat hebben commissaris van de koning, Jetta Klijnsma en burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden vanmiddag laten weten.

Op 6 april 1945 trokken Canadese militairen van het Lake Superior Regiment de binnenstad van Coevorden binnen, nadat er door het lokale verzet inlichtingen waren gegeven dat de stad veilig was. De dag ervoor, op 5 april, waren er nog gevechtshandelingen geweest bij de Bentheimerbrug. 

Bevrijding van Drenthe

De bevrijding van Coevorden betekende niet alleen het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de stad. Zij luidde ook het begin van de bevrijding van de provincie Drenthe in.

De voorbereiding op de bevrijding van Drenthe werd ingeleid door Operatie Amherst, op 7 en 8 april 1945 waarbij Franse paratroopers op diverse plekken in Drenthe werden gedropt om samen met het Drentse verzet de logistiek en infrastructuur van de Duitse bezetter te ontregelen.

De bevrijding kreeg feitelijk gestalte in die eerste dagen in april 1945. Militairen uit Polen, België, Frankrijk en Canada streden op die dagen en in de weken daarna voor de vrijheid van Drenthe.