Wie het over de Tweede Wereldoorlog heeft in het dorp Opeinde, kan niet om De Overwinning heen. De voormalige boerderij was een broedplaats van verzet, tot die noodlottige dag in november 1944. 

Dit is een artikel van de NOS. Op een speciale themawebsite brengen zij nieuwsberichten zoals die 75 jaar geleden zijn gebeurd. De artikelen zijn geschreven als werden ze nu gepubliceerd.  

Boerderij De Overwinning was een schuilplaats voor het verzet. "We waren een doorvoeradres. Om de zoveel tijd kwam er weer een boot met mensen die een plek moesten hebben", vertelde de jongste zoon van de boer, de 20-jarige Folkert de Vries. "Er zaten altijd vluchtelingen en onderduikers bij ons in huis."

Een Duitse patrouille ging na een anonieme tip langs bij de boerderij. In de stal overrompelden ze Folkerts broers Jan en Marten, die met onderduiker Gerhardus Wagenaar aan het melken waren in de stal. Een vierde persoon kon zich net op tijd verschuilen in het hooi.

Platgebrand

Door te schreeuwen waarschuwden de drie de groep KP'ers die op de zolder van de boerderij lagen te slapen. Er ontstond een vuurgevecht met de leden van de Knokploeg, waarbij de Duitse commandant sneuvelde. De beide boers en Wagenaar werden na hun waarschuwing ter plekke doodgeschoten.

De Duitsers trokken zich na de schotenwisseling terug, waardoor alle overlevenden zich uit de voeten konden maken. Later op de dag keerden de Duitsers terug om de boerderij af te branden.

De drie slachtoffers worden in het dorp met een speciaal oorlogsmonument herdacht.