In april 2020 is het 75 jaar geleden dat Grootegast werd bevrijd door de geallieerden. Om dat feit te herdenken schreef Henk Roede uit het dorp het toneelstuk 'Goed - Fout'.

Al begonnen

Hoewel april nog ver weg lijkt, zijn de acteurs van Gastvrij inmiddels begonnen met de repetities. De rollen zijn verdeeld en de teksten worden uit het hoofd geleerd. In de kantine van het Museumplein in Grootegast komen de acteurs wekelijks bij elkaar om te oefenen onder leiding van regisseur Maaike van der Hoek.

'Het wordt een flinke productie', zegt Van der Hoek. 'Van Gastvrij doen zo'n twintig acteurs mee en daarnaast is er nog een groep kinderen en figuranten die meespelen. Muziekvereniging Oranje uit Grootegast verzorgt bovendien live-muziek. Al met al is het een flinke groep mensen.'

Vrije weergave

Erkend toneelschrijver Henk Roede schreef Goed - Fout. 'Het is een vrije weeggave van de gebeurtenissen rond de bevrijding van Grootegast. De namen die een rol spelen in het stuk zijn ontsproten uit de fantasie van Roede', zegt Titia Diepstra, penningmeester en acteur van Gastvrij.

Zelf speelt Diepstra de rol van een moeder wier dochter omgang heeft met de Duitsers en een vriendin die aanpapt met een NSB'er. 'Met dat gegeven ben ik niet blij en dat leidt tot allerlei spanningen.'

Originele auto's

Tijdens de opvoering van het stuk in april volgend jaar worden twee originele auto's gebruikt uit de oorlog. De eigenaar van het Victorymuseum in Grootegast stelt ze beschikbaar.