En dan staat Johan oog in oog met wat de liefde van zijn leven gaat worden: Dana Begovic. "Ze was van de eerste minuut zo vertrouwd dat het mij verwarde. Ik voelde mij raar en stuntelig."

Hij vertelt aan Dana alles wat hij over zijn biologische vader weet en laat haar de paar foto's zien waar hij op staat. Dana schrikt een beetje; ze weet waar de foto's genomen zijn. Ze neemt Johan mee naar het huis van haar moeder in een gehucht met vijf boerderijtjes, wat schuren en hokken. Wat daar vervolgens gebeurt, verandert alles voorgoed.

Hoofdstuk 14: Dana's moeder

"...zes holten kruzen, keurig naost mekaor. Aan elk kruus hung een metalen plaotie. De darde was van mien vader, N.11577/41K." - Johan Schultingh in De Ring

Hoofdstuk 15: De Ring

Dana's moeder vertelt het verhaal van de Duitse soldaat Wolfgang Steinhauser, Hoe hij en anderen bij haar in het dorp terechtkwamen, wat ze daar deden en hoe hij aan zijn eind kwam. Dan pakt ze een doosje met daarin een ring... net als die van Johans moeder, maar dan in spiegelbeeld. Hoe komt die ring daar?

Naoschrift

"Een maond naodat hij weer in Nederland was hef Johan Schultingh veur het eerst weer beld met Dana. Wat der precies bespreuken is weet ik niet, maor zes week later was zien mooie hoes in 't Gooi verkocht veur meer as een miljoen euro. Hij woont nou in een villa net even boven Zadar an de prachtige Kroatische kust met Dana Begovich. De kamer veur heur moeder is niet meer neudig, want die overleed in zacht en kalm in meert 2005. Ze nam alle geheimen met het graf in. In heur kamer komt Peter regelmatig logeren, met zien neie Duutse vriendin. En Johan? Ik denk dat zien leven pas begund is op zien ienenzestigste jaor." Jans Polling, augustus 2005

Luister hier naar aflevering 14 en aflevering 15 van de podcast De ring. Verliefd op de vijand.