Vijf luisterstenen vertellen het verhaal van de bevrijding in Drenthe. Liberation Route Europe heeft de luisterplekken gecreëerd zodat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaat.

De luisterstenen staan in Hooghalen (twee stuks), Westerbork, Spier en Gasselte op plekken die met de Operatie Amherst te maken hebben, het begin van de bevrijding van Drenthe. Op de steen is een plaquette bevestigd met onder andere een QR-code. De code scan je met je smartphone en dan kun je het verhaal als hoorspel beluisteren.

Drentse verhalen

Het eerste verhaal 'Café Slomp onder vuur' speelt zich af in april 1945 in Westerbork waar de Duitse generaal Böttger zich vestigde in café annex bakkerij Slomp in Westerbork, tegenwoordig Abdij de Westerburcht. Het tweede verhaal 'Laffe executies bij Spier' vertelt over de executie van vijftien burgers in Spier als reactie op de dropping van geallieerde parachutisten tijdens Operatie Amherst.

Lees ook: Eerste Drentse luistersteen over WOII in Westerbork onthuld

Twee van de verhalen spelen zich af in Hooghalen. Aan de hand van ooggetuigenverslagen en dagboekfragmenten vertelt het ene verhaal over de turbulente tijd voorafgaand aan de bevrijding van Kamp Westerbork. Het andere verhaal vertelt over de strijd in Hooghalen op 12 april 1945.

Het laatste verhaal 'De pastorie onder vuur' vertelt over de ongeveer zestig Franse para's die in de vroege ochtend van 8 april in de omgeving van Gasselte landden.

Lees ook: Luistersteen onthuld in Gasselte

In Europa

Door heel Europa zijn luisterplekken gemaakt, langs de route die de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa aflegden. "Het lijkt heel simpel, maar dat is het niet. De verhalen worden opgenomen in een studio, in drie talen. Het moet historisch gezien ook nog kloppen en daarom worden de hoorspelen gecheckt door twee historici", vertelt Joël Stoppels, projectmanager van de Liberation Route Europe. In Nederland heeft de organisatie 189 luisterstenen geplaatst.

Lees ook: Drenthe krijgt luisterstenen met oorlogsverhalen