Het vliegersmonument aan de Kastanjelaan in Zeewolde is zondagochtend onthuld. Het monument is voor de omgekomen Britse en Amerikaanse vliegers uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse nabestaanden van sergeant Henry Raemer en luitenant Leonard Werner zijn speciaal voor de onthulling naar Nederland gekomen.

Gezamenlijk trokken zij een doek van het monument. Daarmee werd het vliegersmonument officieel onthuld. Vervolgens legde iedereen een witte roos neer. Het monument is vier meter breed en drie meter hoog. Een oude propeller van een Engelse Lancaster is er in verwerkt.

Ook de Amerikaanse kolonel Scott Fisher was aanwezig. Tijdens een speech liet hij weten het bijzonder te vinden hoe Nederland met de Amerikaanse omgekomen militairen omgaat. Fisher noemde het respectvol. "Dit monument betekent meer dan de Nederlanders zullen begrijpen. Het is een ongelooflijk gedenkteken voor niet alleen de bemanningsleden die hier zijn gesneuveld, maar ook voor de bemanningsleden die in het hele land gediend hebben."

Het monument is er gekomen op initiatief van Cees Steijger. In totaal is hij er bijna twee jaar mee bezig geweest. Het monument zal nu het vertrekpunt worden van een fietsroute. Die gaat langs de crashlocaties in Zeewolde. Stichting Ongeland heeft herdenkingspalen bij die plekken gezet. Een van die palen bleek zondagochtend vernield te zijn en moest worden vervangen.