In het kader van het NIOD fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's' heeft een Drentse werkgroep vijftig opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's verzameld.

Tijdens een bijeenkomst in het Drents Archief in Assen zijn hier vijfentwintig foto's uit gekozen die naar het NIOD gestuurd zijn. Uit alle provinciale inzendingen kiest het NIOD honderd foto's die in de Tweede Kamer tentoongesteld zullen worden.

Op deze website lichten we de komende tijd de vijfentwintig foto's uit de Drentse selectie toe. 

Knoppersbrug

De derde foto is in mei 1940 genomen. Duitse soldaten trekken met paard en wagen over de Knoppersbrug in Meppel. Eerder die maand, op 10 mei was de brug voor een deel onklaar gemaakt maar dat hield de Duitsers niet tegen. Ze beschikten over uitstekende inlichtingen die ze al voor de oorlog verzameld hadden over de draagkracht en afmetingen van de bruggen in Meppel.

Paard en wagen

De foto spreekt het idee tegen dat de Blitzkrieg, de bliksemoorlog waarmee Hitler binnen korte tijd grote delen van Europa veroverde, uitsluitend uitgevoerd werd met geavanceerd materieel. De inval in Drenthe gebeurde voor een belangrijk deel te voet en met paard en wagen. De moderne uitrusting werd vooral in België en Frankrijk ingezet. De Duitsers verwachtten Nederland zonder veel tegenstand in te kunnen nemen.

Lees ook: Duitse oorlogsfoto's bieden uniek beeld van meidagen 1940

Op de fiets

Waar de ruiterregimenten moeilijk vooruit kwamen, werden paarden voor fietsen verruild. Ook later tijdens de oorlog en na de bevrijding werden fietsen in beslag genomen door de Duitsers. Een tekort aan voertuigen en brandstof maakte van de fiets een gewild vervoersmiddel.

Lees ook: Bommenwerpers boven Drenthe