LADELUND - Het is ieder jaar weer een bijzondere bijeenkomst: de herdenking van de 111 Puttenaren die in het Duitse Ladelund het leven lieten.

Zij werden tijdens de razzia in 1944 afgevoerd en werkten zich in het kamp vervolgens letterlijk dood. De razzia was een vergelding omdat leden van de Puttense verzetsbeweging vanuit een hinderlaag een auto met officieren van de Wehrmacht beschoten. Een Duitse officier en een verzetsman kwamen om het leven.

Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):

Nabestaanden van de slachtoffers reizen ieder jaar af naar de Duitse plaats dicht bij de Deense grens om de herdenking bij te wonen. 'Ik wil zolang ik kan naar het graf van mijn vader gaan', zegt Janny van Roon-van Dompseler. 'Dat wil ik gewoon, één keer per jaar. Naar het graf van mijn moeder, van mijn zus en van mijn man kan ik wanneer ik wil. Maar dit wil ik één keer per jaar gewoon zien. Ik wil die naam zien.'

Bijzondere band tussen de dorpen

De Puttense slachtoffers kregen in Ladelund een fatsoenlijke begrafenis dankzij Pastor Meyer. Deze daad van naastenliefde zorgde voor een bijzondere band tussen de twee dorpen. In 1950 ging er voor het eerst een groep nabestaanden naar Ladelund om de mannen te herdenken. Sindsdien gebeurt dat ieder jaar. 

Ladelund (foto Omroep Gelderland)

Er worden kransen gelegd en ook de Duitse oorlogsslachtoffers worden herdacht. Van Roon-van Dompseler: 'Herdenken en gedenken. Ook voor alle mensen in Duitsland die gestorven zijn. Mijn moeder heeft altijd gezegd: vergeven moeten we, vergeten niet. En dat moeten we, maar ik vergeet het nooit.'