Toen ze voor haar stage buddy was van een oude vrouw en erachter kwam dat deze vrouw een oorlogstrauma had, wist Geartsje Pols het zeker: de verhalen van de mensen die de oorlog meegemaakt hebben moeten vastgelegd worden. De 26-jarige inwoonster van Baaium schreef het verhaal op en was diep onder de indruk. Het was het eerste verhaal van uiteindelijk 22 die zijn vastgelegd in het boek 'Dit nooit weer'.

Schrijfster Geartsje Pols

Het zijn allemaal verhalen van gewone mensen die het nodige meegemaakt hebben. Veel van hen merken nog iedere dag de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Zo als mevrouw Van Lopen, een naam die Geartsje bedacht heeft omdat de vrouw zelf niet bekend wil worden.

Ze was een kind van NSB-ouders en draagt dat al haar hele leven mee. Ze heeft eigenlijk nooit een eigen leven kunnen leiden. Ze was niet schuldig, maar kreeg wel de straf. "Van haar verhaal ben ik weleens schreeuwend van de nachtmerrie waar ik inzat wakker geworden", vertelt Geartsje. "Het raakte me heel diep, ik heb ook wel eens gedacht ik hier mee moest stoppen, omdat het teveel voor me was."

Foppe Dupon

Via via kwam Geartsje Pols in contact met Foppe Dupon uit Hardegarijp. Dupon zat in kamp Amersfoort onder de Duitse beul Joseph Kotälla en overleefde een bombardement in Augsburg. Eerder was hij al slachtoffer geworden van een schietpartij bij een razzia. Hij kreeg vier kogels in zijn lichaam. Tegen alle verwachtingen in overleeft hij het.

Met Dupon had Geartsje Pols een diepe band. "Ik noemde hem ook pake Foppe, hij raakt me zo. De man is een en al liefde, hij was mijn grote inspirator." 

Luister naar een interview met Geartsje Pols: