VIERVILLE-SUR-MER - Bij het krieken van de dag, op 6 juni 1944, begint de langverwachte bevrijding van Europa door de geallieerden. Een enorme invasievloot zet zo'n 133.000 man aan land in Normandië. Amerikanen, Britten en Canadezen verdeeld over 5 invasiestranden. In het achterland zijn in de voorgaande nacht al zo'n 24.000 luchtlandingstroepen gedropt en in gevecht met de Duitsers. Zij moeten verhinderen dat Duitse versterkingen de landingszones bereiken. D-Day is aangebroken: Decision Day.

Vanuit tal van havens in Engeland, dat in de maanden voor de invasie stampvol volgepakt zat met manschappen, voorraden en materieel, varen de schepen naar een verzamelpunt halverwege het kanaal, Piccadilly Circus genoemd. Van daaruit stoomt de armada op naar de Normandische kust, waar de Duitsers de geallieerde Invasion allesbehalve verwachtten. 

Vanuit de havens via Piccadilly Circus naar de stranden - publiek domein

Het werd dus toch 'Die Normandie', een zo goed mogelijk bewaard geheim van de geallieerde legerleiding die de dag voordat operatie Overlord in gang werd gezet nog moeizaam en voor de zoveelste keer overlegde. Want de datum van de invasie was al meermalen verschoven vanwege de weersomstandigheden in het kanaal. Maar op die bewuste finale bijeenkomst ging de kogel door de kerk. Er leek beter weer op komst en een nieuw wekenlang uitstel was geen optie meer gezien de situatie in de havens waar tienduizenden manschappen dicht opeengepakt op de invasieschepen wachtten op het signaal om te gaan. Met een 'ik vind dit net zo min als jullie leuk maar op korte termijn krijgen we geen nieuwe kans, we gaan'  hakte opperbevelhebber Eisenhower de knoop door. 

Eisenhower spreekt kort voor de invasie een groep Amerikaanse paratroopers toe - publiek domein. 

Luchtlandingen

Als eerste gaan de geplande luchtlandingen van start. Aan de rechter- en linkerflank van de invasiestranden worden Britse en Amerikaanse para's gedropt, die bruggen moeten veiligstellen, vitale verbindingen in handen moeten krijgen en batterijen moeten uitschakelen die de invasievloot kunnen beschieten. Het lukt de Britten de bruggen over de Orne te veroveren. De Amerikanen bereiken ook hun doelen, maar een eenheid die te vroeg wordt gedropt, landt midden in het dorp Ste. Mère-Eglise, en midden tussen de Duitsers. Soldaat Steele ziet, terwijl hij met zijn parachute aan de kerktoren bungelt, hoe zijn kameraden op de grond worden afgeslacht. 

Het airborne monument in Ste Mère-Eglise - Wikipedia

De stranden

De landingen vanuit zee verlopen wisselend. Waar de Amerikanen bij de Utah-landingszone in een verkeerde sector worden afgezet en relatief weinig weerstand ontmoeten, worden de zwaarste klappen die dag geïncasseerd door de Amerikaanse troepen die bij Omaha Beach landen.

Twee opnamen van Utah Beach - publiek domein

Het meest westelijke deel van de landingen; de Britse Sword-sector, waar ook 177 Franse Commando's aan land gaan. - publiek domein

Omaha, drenkelingen en doden - publiek domein 

Waar op de ene plek de Duitse defensie snel wordt doorbroken, duurt het in de Omaha sector lang tot daar de laatste Duitse weerstand is gebroken. De verliezen zijn zeer zwaar. 

Voet aan de grond

Vanwege de verkeerde Duitse inschatting van de situatie - Normandië wordt aanvankelijk gezien als een afleidingsmanoeuvre van een landing van de hoofdmacht bij Calais - blijft een gecoördineerde Duitse reactie uit. De Duitse Luftwaffe kan slechts twee toestellen in de lucht brengen, die na één aanvalsvlucht de wijk nemen. 

Hitler weigert in te gaan op de wens van de bevelhebbers in het veld om de tankreserves vrij te geven en de geallieerden krijgen vaste voet aan de grond. In de middag van die 6e juni stromen overal in het invasiegebied materiaal en versterkingen het binnenland in. Maar de diverse bruggenhoofden op de invasiestranden zijn onderling nog niet verbonden. Met de verovering van tussenliggende plaatsen als Bayeux en Carentan wordt langzaamaan een aaneengesloten bruggenhoofd van zo'n 120 kilometer gevormd. Van daaruit willen de geallieerden zo snel mogelijk uitbreken richting Parijs. De volgende fase, de 'strijd om de heggen', staat op het punt van beginnen. 

Foto boven: na de stranden komen de heggen. De geallieerden moeten uitbreken uit Normandië; een wekenlange strijd ontbrandt.. (publiek domein)

Duitse gevangenen op Utah Beach na de strijd - publiek domein

Amerikaanse gewonden wachten op transport naar Engeland - publiek domein 

En de doden.... De Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer - Wikipedia

De geallieerden verliezen op D-Day zo'n 8400 man, de Duitse verliezen zijn niet bekend; ramingen lopen uiteen van 4000 tot 9000 man.