Vandaag is het 76 jaar geleden dat heel Nederland was bevrijd. De Duitsers waren verslagen; de Tweede Wereldoorlog was definitief ten einde. 1,3 miljoen Nederlanders die de bevrijding meemaakten, zijn nog in leven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 45.021 van hen wonen in Drenthe.

Van de Drenten die de bevrijding zelf meemaakten waren 1301 (0,3 procent van het totaal aantal Drenten) al volwassen op 5 mei 1945, de rest was jonger dan 18 jaar (8.9 procent). Over heel Nederland gezien, leven nog 38.000 mensen die de bevrijding als volwassene meemaakten.

Zuid-Holland kent met bijna 262.000 mensen het grootste aantal inwoners dat de bevrijding zelf meemaakte als kind of volwassene. Dat Drenthe qua aantal op de negende plek staat, komt mede omdat onze provincie veel minder inwoners heeft dan het gros van de Nederlandse provincies. Procentueel staat Drenthe op de derde plek als het gaat om inwoners die de oorlog nog hebben meegemaakt.

Bekijk hier de percentages per provincie.

Aantal daalt in rap tempo

Het aantal Nederlanders dat de oorlog heeft meegemaakt daalt in rap tempo. Vijf jaar geleden bestond de groep nog uit meer dan 1,8 miljoen Nederlanders, sindsdien is het aantal met bijna een derde geslonken.

In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen vind je ook relatief veel mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. De Noord-Hollandse gemeenten Laren (15,4 procent), Bergen en Heemstede staan bovenaan in de lijst. Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn en Breda relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren.

Bekijk hier hoeveel mensen per Nederlandse gemeente de bevrijding hebben meegemaakt.

Drentse gemeenten

In Emmen wonen de meeste mensen die de bevrijdingen zelf meemaakten, dit zijn er 9498 (8,9 procent van het totaal aantal inwoners van die gemeente). In Hoogeveen zijn het er 4887 (8.8 procent) en Noordenveld staat op de derde plaats met 3556 inwoners (11,4 procent).

Procentueel gezien voeren juist Noordenveld, Westerveld (ook 11,4 procent van de inwoners) en Tynaarlo (10,2 procent) de lijst aan. Bekijk hier hoe het zit in jouw gemeente.